Nieuws

COMMENTAAR: Groningen krijgt links college maar mist kans op brede steun voor pijnlijk beleid

Groningen koerst af op een links, sociaal-liberaal college. De oude partners PvdA, GroenLinks en SP zijn er in geslaagd om D66 bij de club te betrekken. Gesprekken met de VVD en CDA/ChristenUnie leverden niet het gewenste resultaat op. Met name voor de VVD zijn de druiven zuur. Want tot acht jaar geleden maakte de VVD, met wethouder Koen Schuiling, met redelijk veel succes deel uit van het college van B en W. Nu, onder aanvoering van Betty de Boer, zijn de VVD-ers waarschijnlijk veroordeeld tot opnieuw vier jaar keiharde oppositiebankjes warm houden.


Leestijd: 2 minuten

En dat terwijl de VVD een duidelijke winst had geboekt en met zes zetels de tweede partij was geworden in Groningen. Betty de Boer had nog wel voorzichtig toenadering gezocht door aan te geven dat het Groninger Forum met een wat commerciëlere invulling bespreekbaar was, maar dat mocht niet baten. Uiterst ongelukkig was dat een tomeloze fractiegenoot op een ongelukkig moment de privatisering van de milieudienst ging eisen. De timing van die eis was niet slim.

Dat de VVD niet mee gaat doen is in die zin spijtig dat daarmee de kans op een breed draagvlak voor pijnlijke besluiten aanzienlijk is afgenomen. In een tijd van aanstaande bezunigingen, en met een op zichzelf prachtig maar wel degelijk omstreden project als het Groninger Forum in het verschiet, was een breed draagvlak toch wel zeer welkom geweest.

Bovendien is de VVD traditioneel een partij met goede contacten met ondernemers, en aangezien de overheid een stap terug gaat doen de komende jaren, zal de particuliere sector aan kracht moeten winnen.

Dat de Stadspartij niet in het college komt is nogal begrijpelijk. Het zou onverkoopbaar zijn geweest wanneer twee kemphanen als Frank de Vries en Robert Prummel na de verkiezingen een akkoord hadden kunnen sluiten. Zuur zijn de druiven ook  voor de ChristenUnie. Inge Jongman gaf de afgelopen periode vaak steun aan belangrijke collegevoorstellen, en steunde ook de sociale maatregelen van B en W.

De grote winnaars lijken voorlopig PvdA en D66 te zijn. De PvdA omdat deze partij na een historisch zetelverlies toch weer alle troefkaarten in handen heeft gekregen. En D66 omdat deze partij met vier zetels spekkoper is en de drie overige partijen aan een duidelijke meerderheid kon helpen.

We zullen de komende weken goed in de gaten houden wat D66 lijsttrekker Ton Schroor daarvoor als beloning in de wacht heeft weten te slepen. En of deze partij van de vernieuwing op ouderwets pragmatische wijze besluit dat beloning met een portefeuille ‘democratisering kinderopvang’ eigenlijk wel een hele mooie buit is.