nieuws

11 dec 2008, 08:08 door Door Hans de Preter

COMMENTAAR: Blauwe Stad-hype gaat uit als een nachtkaars; CDA en CU lachende derden

‘’Blauwestad dreigt te verzuipen’’, ‘’Groningen ongerust over Blauwestad’’; ''VVD zegt vertrouwen op in Calon'' en: ‘’Wonen in teveel rust en ruimte’’: kijk voor de aardigheid eens bij google-nieuws en tik het woordje ‘Calon ‘of ‘Blauwe Stad’ in. Dan grijnst een afgrond aan ellende je tegemoet en lijkt het erop alsof Blauwe Stad is verzopen, en gedeputeerde Calon in Provinciale Staten politiek aan een fraaie hoge boom zal worden opgeknoopt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Welnu: dat viel allemaal een klein beetje mee, woensdag. Gedeputeerde Calon overleefde drie moties van wantrouwen. Wie er aan het einde van de dag ook bungelde: niet Marc Calon. Die liep kwiek en monter als altijd door het provinciehuis. Het college van Provinciale Staten bleek de gedeputeerde in grote meerderheid te steunen.

Zo kwam een kleine media-hype rond Blauwe Stad plotseling ten einde. Maar eigenlijk was een week geleden ook lang duidelijk hoe de stemverhoudingen lagen. Want ook toen al steunden PvdA, CDA en ChristenUnie het beleid van ‘hun’ gedeputeerde Marc Calon.

Voordeel van de discussie is dat de nieren even zijn geproefd en de provincie weer weet wat het wil, met Blauwe Stad. Hetzelfde als bij het begin van het project, de ambities zijn nog even oog. En dat is goed voor oost-Groningen.

Maar toch is er momenteel wel een gigantische crisis op de vastgoedmarkt en is het verstandig om toch te blijven nadenken over enige aanpassingen aan het concept, mochten de rijke lieden niet te porren zijn om vanuit de Randstad naar het Noorden te verhuizen.

Gedeputeerde Calon zelf kan trouwens ook een lesje van de discussie leren. Hij was er niet in geslaagd aan iedereen duidelijk te maken dat de vertrokken bouwers zich wel degelijk verplicht hebben om tweehonderd kavels af te nemen, ook volgens een externe jurist. Maar de bouwers willen alleen niet een onderling gesloten contract overleggen waarin zij samen hebben afgesproken hoe ze die kavels precies afnemen. Dat is een cruciaal verschil, maar dat is nauwelijks tot de media doorgedrongen.

Politiek gezien lijkt het er op alsof VVD en SP als grote verliezers uit het debat naar voren zijn gekomen. Want bij de PvdA, die straks dankzij Wouter Bos wel weer aardig zal scoren bij verkiezingen, zal men de houding van deze partijen niet snel vergeten. En dus zijn er na woensdag slechts twee winnaars: CDA en ChristenUnie, die nu heel langzaam en handenwrijvend kunnen gaan nadenken over deelname aan een volgend college van GS.