Nieuws

COMMENTAAR: Bijeenkomst verontruste Groningers in Middelstum nu al historisch

Een historische avond in de geschiedenis van Groningen: het klinkt zwaar en bombastisch, maar dat was het wel, woensdagavond 5 september in Middelstum. Nog nooit kwamen zoveel mensen bij elkaar om hun ongerustheid kenbaar te maken over de gevolgen van de bodembeweging.


Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst sinds de start van de gaswinning in Groningen werden grote zorgen geuit over de betrouwbaarheid van de gaswinning en de NAM. Dat gebeurde allemaal tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging in zaal Vita Nova in Middelstum.

Er kwamen ongeveer driehonderd mensen naar de perfect geleide bijeenkomst waar de emoties scherp werden verwoord en tegelijkertijd onder controle bleven.Tijdens de bijeenkomst bood de NAM haar excuses aan voor het feit dat men het beleid nu pas gaat aanpassen. Tegelijkertijd deed de NAM zichtbaar haar uiterste best het vertrouwen te herwinnen.


Maar de in onze ogen meest historische opmerking kwam van PvdA-Statenlid Ingrid Mortiers, zelf woonachtig in noord-Groningen. Volgens haar zou het wel eens kunnen zijn dat de bevingen veroorzaakt worden door het feit dat de gasvelden steeds leger worden. ‘Dan komt er misschien een moment dat het gevaarlijk gaat worden. Dus zullen we moeten uitzoeken wanneer het moment komt dat de gaskraan in Groningen moet worden dichtgedraaid’.


Een historische opmerking, omdat voor het eerst een gekozen politicus van een serieuze politieke partij de voortgang van de gaswinning aan de orde stelt, voor het eerst sinds de vondst van het aardgas in Slochteren  op 21 juli 1959. Wie weet hoe afhankelijk de Staat der Nederlanden is van het Groninger gas, dat tot nu toe 380 miljard euro zou hebben opgebracht, zal zich wel op het hoofd krabben over het gevolg van haar opmerking.

Als er geen gas meer uit Groningen komt, zijn de gevolgen voor de schatkist amper te overzien. Misschien dat dat ook verklaart waarom de NAM nu haar excuses heeft aangeboden en een veel betere schadevergoeding voorstelt.

Dezelfde NAM trouwens die ooit beweerde dat de opmerkingen van een eenzame geoloog uit Assen in de jaren tachtig, wijlen de heer Van der Sluis, dat gaswinning in het Noorden kan leiden tot aardschokken, ‘onzin’ waren.