Nieuws

Commentaar: Belgische architecten leveren flutschetsen in voor Grote Markt oost-zijde

De ontwikkeling van de oostwand van Groningen is sinds gisteren een klein stapje verder. Drie architectenbureaus hebben hun eerste schetsen gepresenteerd. Wethouder Ton Schroor (D66) nodigt iedereen uit op- en aanmerkingen te leveren. Dat kan via de website van de gemeente Groningen, men heeft er tot september de tijd voor. Wat wel opvalt is dat niet alle drie de architecten hun huiswerk goed hebben gemaakt.De ontwikkeling van de oostwand van Groningen is sinds gisteren een klein stapje verder. Drie architectenbureaus hebben hun eerste schetsen gepresenteerd. Wethouder Ton Schroor (D66) nodigt iedereen uit op- en aanmerkingen te leveren. Dat kan via de website van de gemeente Groningen, men heeft er tot september de tijd voor. Wat wel opvalt is dat niet alle drie de architecten hun huiswerk goed hebben gemaakt.De ontwikkeling van de oostwand van Groningen is sinds gisteren een klein stapje verder. Drie architectenbureaus hebben hun eerste schetsen gepresenteerd. Wethouder Ton Schroor (D66) nodigt iedereen uit op- en aanmerkingen te leveren. Dat kan via de website van de gemeente Groningen, men heeft er tot september de tijd voor. Wat wel opvalt is dat niet alle drie de architecten hun huiswerk goed hebben gemaakt.


Leestijd: 1 minuut

Als de bevolking van Groningen opmerkingen wil ventileren, dan krijgen ze namelijk bij slechts twee van de drie architecten een prima inkijkje in hun ideeën. De Duitse architecten Thomas Müller en Hans Kollhoff hebben hun best gedaan. Stadjers krijgen zo een goede indruk van klassieke ontwerpen met moderne elementen.

Dat kan echter niet gezegd worden van het Belgische AWG. Na maandenlang studeren komt dit Belgische bureau met wat artistiek ogende schetsen met krabbel-handschrift. Volgens de gemeente zijn de Belgen nog niet aan een vormstudie toe, en is men nog druk bezig met een studie van de omgeving.

Het is jammer dat de Belgische architecten na maandenlang werken niet verder zijn gekomen dan de plaatjes met de artistiek ogende krabbels. Voor de Groningse bevolking zal het nu wel heel erg lastig worden om daar commentaar op te leveren.

Wij zouden de artistieke Antwerpenaren dan ook willen toeroepen: “Allez, zunne! Dat moet beter kunne!’

Hoe dan ook: de Duitse architecten hebben interessante bijdragen geleverd: het zou best wel eens heel mooi kunnen worden. Wel is het spijtig dat het proces zodanig is verlopen dat de bouw van Vindicat al is begonnen, terwijl de rest van de oostwand nog ontworpen moet worden. Het ware beter geweest om daar een totaalplan van te maken.

Wij kunnen de lezers een bezoek aan de website van de gemeente Groningen in elk geval van harte aan bevelen:

http://gemeente.groningen.nl/grotemarkt