Nieuws

Combinatie infectie en bacterie kost jonge mensen het leven

Artsen van het UMCG maken zich zorgen over een gezamenlijk samenspel tussen luchtweginfecties en een vleesetende bacterie. De combinatie zorgt ervoor dat gezonde, jonge mensen vanuit het niets ziek worden en soms zelf overlijden.


Leestijd: 1 minuut

Combinatie infectie en bacterie kost jonge mensen het leven
Combinatie infectie en bacterie kost jonge mensen het leven

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Sinds december zijn er tussen de tien en twintig kinderen en jongvolwassen opgenomen met de combinatie van het virus en de bacterie. Een aantal daarvan zijn overleden, de rest zal naar verwachting langdurige klachten houden. 

Het gaat om een combinatie van een luchtweginfectie en de streptokok-A bacterie. Deze dringt zich via de keel en longen via de bloedbaan binnen en kan daar grote schade aanrichten. 

De zogenoemde vleesetende bacterie is niet nieuw. De bacterie komt van oudsher voor in de samenleving en meestal merk je er niks van, of het leidt tot krentenbaard, roodvonk of een simpele huidinfectie. In enkele gevallen is er sprake van een invasieve infectie, als de bacterie op plekken komt waar je hem niet wil hebben, zoals in het hersenvlies, in de spieren, onder de huid, in de bloedbaan of in de baarmoeder bij kraamvrouwen. 

In het UMCG zien ze een toename van inwendige problemen door de bacterie. Patiënten lopen een luchtweginfectie op, bijvoorbeeld door griep of corona, en krijgen tevens de groep A-streptokokbacterie binnen. “Via de luchtwegen en de longen belandt deze vleesetende bacterie vervolgens in de bloedbaan en verspreidt zich zo door de rest van het lichaam”, zegt arts-microbioloog Huis in ‘t Veld tegen Dagblad van het Noorden. Het gevolg is een bloedvergiftiging, waardoor het lichaam in de stress schiet en organen en ledematen kunnen uitvallen en afsterven. Dat heeft soms een fatale afloop. 

Dat de bacterie nu zoveel schade aanricht, komt mogelijk doordat we de afgelopen jaren vanwege het afstand houden tijdens de coronapandemie minder zijn blootgesteld aan virussen en bacteriën en dus minder afweerstoffen hebben opgebouwd. 

Hoewel een infectie nog steeds zeldzaam te noemen is, roept GGD Drenthe clinici en huisartsen op extra alert te zijn op signalen dat er mogelijk sprake is van gevaar.