nieuws

14 aug 2013, 16:04

College Groningen wil preventief gaan fouilleren in overlastgebied A-kwartier

Het Groningse college van B&W wil dat burgemeester Rehwinkel de bevoegdheid krijgt om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Met deze ingrijpende maatregel wil het college de overlast in het A-kwartier in de stad terugdringen. De bevoegdheid was tot 2004 opgenomen in de APVG (Algemene Plaatselijk Verordening Groningen), maar werd destijds door de gemeenteraad ingetrokken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Preventief fouilleren is een ingrijpende maatregel, zo schrijft het college van B&W in haar brief aan de raad. Het wordt echter gezien als onderdeel van een pakket aan maatregelen die het aantal gewelddadige incidenten in het A-kwartier moet terugdringen. Van juni 2012 tot afgelopen juni registreerde de politie in dit gebied 22 incidenten vast waarbij vaststaat dat er een wapen werd gebruikt, waaronder de moord op een prostituee, een schietpartij en enkele steekpartijen. Daarnaast vonden er meerdere incidenten plaats waarvan de politie vermoedt dat er wapens aan te pas kwamen.

De politie heeft al jaren de handen vol aan de overlast in het A-kwartier, waar vooral veel drugscriminaliteit plaatsvindt. Maatregelen als intensiever patrouilleren door de politie en stadstoezicht, de inrichting van een politiepost, de inzet van drugshonden en een samenscholingsverbod hebben volgens een rapport van onderzoeksbureau Intraval al bijgedragen aan een verbeterd veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers, zo meldt het college van B&W.