nieuws

01 okt 2012, 16:04

Cohen is half jaar bezig met onderzoek Haren

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen verwacht een half jaar nodig te hebben om uit te zoeken hoe het Facebookfeest in Haren zo uit de hand kon lopen. Dat zei Cohen maandag in Haren, waar hij werd ontvangen door burgemeester Rob Bats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder leiding van Cohen gaat een commissie onderzoek doen naar de heftige rellen in het Groningse dorp, in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 september. Dat doet hij in opdracht van de driehoek burgemeester Bats, de Groningse korpschef Oscar Dros en hoofdofficier van justitie Hessel Schuth.

De commissie ging maandag in gesprek met de driehoek. Daarna spraken de onderzoekers met de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad. Zij kregen de mogelijkheid om de commissie onderzoeksvragen mee te geven. De commissie zal vervolgens een plan van aanpak opstellen. ,,We gaan veel gesprekken voeren en kijken wat er allemaal precies is gebeurd'', zegt Cohen. ,,Alle deuren staan open. We krijgen als onafhankelijke commissie medewerking van alle betrokkenen.''

In het onderzoek is ook aandacht voor de rol van sociale media als Facebook en Twitter. Cohen erkende daar weinig verstand van te hebben. ,,Iedereen in deze commissie heeft zijn eigen specialisme'', zei hij. ,,Ik richt me vooral op het gebied van de openbare orde.''

De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging voor een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

De commissie hoopt volgens Cohen in het eindrapport met aanbevelingen te komen wat gemeenten en politie moeten doen als zich weer zo'n situatie voordoet.