nieuws

10 dec 2009, 12:12

ChristenUnie: '' Zijn Vrijheid en Democratie dan geen zaken meer waar VVD Groningen voor staat?''

De ChristenUnie in de gemeenteraad van Groningen is het volstrekt oneens met kritiek van de VVD op de stedenband die Groningen heeft met San Carlos. Althans: VVD fractievoorzitter Betty de Boer pleitte er onlangs voor om die stedenband maar op te doeken, wanneer de huidige president Ortega zijn huidige koers blijft varen. Dat leidde onlangs tot een incident met VVD Europarlementariƫr, Hans van Baalen. Maar volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Groningse gemeenteraad, Inge Jongman, doet de kritiek van de VVD geen recht aan al hetgeen er bereikt is de laatste jaren, zo schrijft ze in haar weblog in de DSG. Ze schrijft:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De VVD trekt de steun aan de stedenband van Groningen met San Carlos bij monde van fractievoorzitter Betty de Boer erg in twijfel. Nu is het altijd makkelijk heen en weer “schieten” op weblogs zonder politiek debat, maar omdat een meerderheid van de raad deze stedenband steunt komt dit debat er waarschijnlijk niet en hecht ik eraan om nut en noodzaak van deze stedenband nader toe te lichten.

Ik ben in 2006 met Jacqueline Kinds (destijds fractievoorzitter PvdA) en Dick Vrieling (raadsgriffier) in San Carlos geweest om terplekke te bekijken wat zo’n stedenband in de praktijk voor uitwerking heeft. En die uitwerking is enorm, om niet te zeggen verpletterend. Veel projecten die gesteund zijn hebben direct invloed op de mensen en de samenleving van San Carlos.

De mensen daar leven compleet anders dan wij hier in het rijke Westen. Niet ieder huis heeft een waterleiding, niet ieder huis heeft een wc maar wel een soort van ton, de stroom valt regelmatig uit maar gelukkig heeft het ziekenhuis een noodaggregaat, veel huizen hebben lekkende daken, niet elke straat is bestraat, niet elk kind groeit op met gelijke kansen, in de beginjaren was er geen geregelde vuilafhaal…..en zo kan ik nog wel even doorgaan. De stedenband Groningen-San Carlos doet er van alles aan om in San Carlos de omstandigheden te verbeteren en bij ieder werkbezoek zijn de stappen voorwaarts duidelijk te merken en te zien.


Dan is het vervolgens wel erg gemakkelijk om met Nederlandse c.q. Europese ogen naar Nicaragua te kijken en met diezelfde ogen nut en noodzaak op lokaal niveau weg te vegen door de politieke situatie op nationaal niveau. Juist nu is het zaak om vast te houden aan de opgebouwde band en juist door die band te laten zien dat Groningen een stad is waar de democratie dermate ver gaat dat die niet ophoudt bij de grenzen van de stad maar zelfs op 20 uur vliegen…. En Vrijheid en Democratie zijn toch ook zaken waar de VVD voor staat?’

Inge Jongman


(Fractievoorzitter ChristenUnie Groningen)


 www.dsg.nl