nieuws

24 jan 2010, 11:11

Chauffeur zorgt voor ravage in Bourtange

Een verwarde vrachtwagenchauffeur heeft zaterdagnacht een spoor van vernieling achtergelaten in het Groningse Vesting Bourtange. Verschillende oude bruggen en enkele monumentale panden in het vestingstadje zijn zwaar beschadigd. Dat maakte de politie zondag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bruggen en nauwe straten in het dorp zijn niet berekend op een vrachtwagencombinatie. Om in het vestingstadje te komen moest de 58-jarige Groninger over drie oude bruggen rijden. Bij de eerste twee ramde hij de grote houten deuren uit de poort. Bij alle bruggen zijn de leuningen versplinterd en de brugpijler beschadigd.

De vrachtwagenchauffeur eindigde zijn rit op het Martkplein, waar hij vervolgens twee lantaarnpalen omver reed en een dakgoot raakte. Een van de lantaarnpalen vloog door het boograam van een oude synagoge. Volgens Stichting Vesting Bourtange zal het nog weken duren voordat de schade is hersteld. ,,Als de bruggen verzakt zijn, zal het moeilijk worden om ze te repareren’’, aldus de manager.

De politie vermoedt dat de chauffeur onder invloed was van alcohol, maar de man weigerde een blaastest. Hij is ,,in flink verwarde toestand’’ in de cel gezet. De vrachtwagencombinatie staat nog klem in het dorp. De gemeente onderzoekt nog hoe de truck kan worden verwijderd.