nieuws

18 jul 2000, 00:12

Centrum voor onderzoek sexueel misbruik kinderen krijgt steun justitie

Het Diagnostisch Centrum in Groningen, waar kinderen worden onderzocht die slachtoffer zijn geworden van sexueel misbruik, krijgt financiële steun van het ministerie van justitie

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om een voor Nederland unieke instelling waar medewerkers van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Academisch Ziekenhuis Groningen de kinderen observeren. Dat is van groot belang voor hun behandeling, of voor justitie die daders eventueel vervolgt. Het centrum is in 1986 opgericht, maar heeft sindsdien het ene financiële gat met het andere moeten dichten. Zelfs in de Tweede Kamer is de kwestie aan de orde gesteld, waar het PvdA-Kamerlid mevr. K. Arib in mei aandrong op structurele financiering.
Het ministerie van justitie heeft nu aangegeven eenmalig 50.000 gulden bij te willen dragen voor het wegwerken van een tekort. ‘We zijn daar best blij mee, maar veel is het niet op onze totale begroting. Het blijft een gammele financiering waar we eindeloos voor moeten lobbyen en klooien’, zegt medisch directeur prof. dr. R. Minderaa.
Volgens hem gaat het inhoudelijk wel erg goed met het Diagnostisch Centrum. ‘Het draait voortreffelijk’, zegt hij. Jaarlijks komen er enkele tientallen kinderen na verdenking van sexueel misbruik. De medewerkers van het centrum proberen vast te stellen wat er precies is gebeurd, soms met familieleden er bij. Soms blijkt uit het onderzoek dat de verdenking niet terecht was, en ook dat is van belang voor justitie. De Inspectie voor de Volksgezondheid oordeelde onlangs uiterst positief over de kwaliteit van het Diagnostisch Centrum. Daar houdt men wel goede hoop dat justitie binnenkort zal overgaan tot een structurele subsidie.