nieuws

01 feb 2010, 14:02

Celstraffen voor Groningse knuppelbende

De rechtbank in Groningen heeft maandag celstraffen van acht tot dertig maanden opgelegd aan vijf leden van de zogeheten knuppelbende uit Oost-Groningen. Eind vorig jaar mishandelde en bedreigde deze bende zeker vijftien willekeurige voorbijgangers met honkbalknuppels.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De leden zijn mannen van tussen de 18 en 23 jaar oud. Ze gingen onder invloed van drank en drugs de straat op met honkbalknuppels en sloegen in september vorig jaar vooral minderjarige jongeren in elkaar. De knuppels werden ingetapet om bloedsporen gemakkelijker te kunnen verwijderen en de mannen droegen bivakmutsen om niet te worden herkend. De mishandelingen vonden onder meer plaats in Musselkanaal, Stadskanaal en Meeden.

 

De 23-jarige Ferdinand van der T. wordt door justitie gezien als de leider van de bende. Hij kreeg de zwaarste straf: dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De vijf leden zijn allemaal onder reclasseringstoezicht gesteld. Wat het motief van de daders is geweest is niet duidelijk. Volgens justitie zouden de mannen bekend zijn met rechts-extremistische ideeën. Een aantal leden gaf aan uit verveling en voor de kick mee te doen.