nieuws

15 okt 2008, 20:08

Celstraffen tot 15 jaar geëist in hiv-zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Groningen straffen tot 15 jaar cel geëist tegen de drie verdachten in de geruchtmakende Groningse hiv-zaak. De aanklager vindt dat Peter M. en Hans J. 15 jaar de gevangenis in moeten. Verdachte Wim D. verdient wat justitie betreft een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn rol in deze zaak.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het OM beschuldigt de drie ervan sinds mei 2007 meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Ook zouden ze slachtoffers met hiv-besmet bloed hebben geïnjecteerd.


In totaal gaat het om veertien slachtoffers. Volgens het OM heeft Peter M. vijf bezoekers van de seksfeesten met hiv-besmet bloed ingespoten. Tweemaal deed hij een poging daartoe. Hans J. zou verantwoordelijk zijn voor vier injecties en twee pogingen. Wim D. heeft geen bloed in slachtoffers geïnjecteerd, maar was de andere twee verdachten volgens het OM daarbij wel behulpzaam.


De officier van justitie sprak van ,,drie intelligente verdachten''. Volgens hem hebben de partners Peter M. en Wim D. hun verklaringen op elkaar afgestemd. ,,Ze hebben afgesproken de slachtoffers af te branden op de zitting en een beeld te schetsen alsof de slachtoffers, terwijl ze talloze sekscontacten met mannen in de hele provincie hadden, toevallig de verdachten tegen het lijf zijn gelopen. Dat is een totaal ander beeld dan dat ik van de zaak heb.''


Het OM denkt dat er een duidelijke rolverdeling was tussen de verdachten. ,,Peter M. moet worden gezien als de drijvende kracht. Hij had veelvuldig seks met de slachtoffers. Hans J. was een trouw volger en uitvoerder en sprak M. op geen enkele wijze tegen'', aldus de aanklager.


Wim D. zorgde voor de contacten via chatsites als chatboy.nl en gaychat.nl en haalde de bezoekers op. ,,Het is verbazingwekkend hoezeer het hem aan enig kritisch vermogen heeft ontbroken. Hij stond erbij en keek ernaar.''


Daarnaast zouden de drie verdachten een vaste werkwijze hebben. ,,Peter M. stelde zich vaak voor als arts. Er werden drankjes ingeschonken en er werd xtc uitgedeeld. M. was degene die de drank stiekem van GHB voorzag en die aan de slachtoffers voorzette. Vervolgens tapte hij besmet bloed bij Hans J. af en spoot dat bij de slachtoffers in als ze buiten westen waren'', aldus de officier van justitie.


De advocaten van de verdachten reageren donderdag op de beschuldigingen.