Nieuws

Celstraffen geist in zaak Veendammer duivenman

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen de twee verdachten in de zaak van de Veendammer duivenman Gerben Hoeksma celstraffen geëist. Tegen de twee wordt diefstal met geweld en bedreiging van het slachtoffer ten laste gelegd.Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen de twee verdachten in de zaak van de Veendammer duivenman Gerben Hoeksma celstraffen geëist. Tegen de twee wordt diefstal met geweld en bedreiging van het slachtoffer ten laste gelegd.


Leestijd: 1 minuut

Hoeksma werd in augustus vorig jaar dood in zijn woning aan het Bocht Oosterdiep in Veendam gevonden. Het slachtoffer verwierf in 2003 landelijke bekendheid omdat hij uitsluitend duivenvoer at. Hoewel eerst werd gedacht dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen, kan dit volgens het OM niet worden bewezen. ,,We kunnen niet achterhalen wat er precies gebeurt is, aldus een woordvoerster.

Tegen de 17-jarige Thomas B. werd een straf van twaalf maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geist. De 18-jarige medeverdachte Johannes R. hoorde negen maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat op de verdachten het jeugdstrafrecht wordt toegepast. Justitie eiste voor beide ook reclasseringstoezicht.

De jongens zouden een mes in de keukendeur van Hoeksma hebben gestoken en een dreigbrief voor hem hebben achtergelaten. Ook zouden ze spullen en een pinpas uit zijn woning hebben gestolen en het slachtoffer hard hebben aangepakt.