nieuws

27 mrt 2008, 13:01

Celstraf geëist tegen ex-topman Ballast Nedam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen ex-topman Peter F.. Hij wordt ervan verdacht zijn toenmalige werkgever, bouwbedrijf Ballast Nedam, voor miljoenen euro's te hebben opgelicht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 69-jarige ex-topman, die tot 2002 directeur was van de divisie Industrie en Toelevering van Ballast Nedam, wordt verdacht van valsheid in geschrifte van enkele facturen. Ook liet hij, samen met andere verdachten, zijn bedrijf bij overnames te duur inkopen, om het verschil tussen de werkelijke prijs en inkoopprijs in eigen zak te steken. Ballast Nedam is een civiele procedure tegen F. begonnen om het geld terug te halen. Om hoeveel geld het precies gaat, wil het bedrijf niet bekendmaken. 

Volgens justitie liet F. bij overnames van bedrijven voor Ballast Nedam, de bedrijven eerst kopen door de eveneens van fraude beschuldigde Ton de G. (Gooijer). Die verkocht de bedrijven vervolgens voor veel hogere bedragen door aan Ballast Nedam en de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD). Het prijsverschil werd opgestreken door F. en De G. Bij de verkoop van het familiebedrijf Fernhout, zou NCD 192 miljoen gulden voor de aankoop hebben betaald. Terwijl De G. het bedrijf kort daarvoor voor 170 miljoen gulden had gekocht. 

Volgens F. heeft hij slecht een koper gezocht voor Fernhout. ,,Ik zou niet weten wat er vals aan is, ik begrijp het niet. De man wilde per se van het bedrijf af’’, zei hij tijdens de rechtszaak. De officier van justitie liet later weten ,,nog nooit zo’n grote graaier als F. te hebben meegemaakt.’’ ,,Integriteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid en fatsoen zijn bij F. ver te zoeken’’, aldus de Officier.

Ballast Nedam heeft eind februari een aanvullende aangifte gedaan tegen de ex-directeur. Volgens het bedrijf liet F. het bouwbedrijf opdraaien voor meerdere prostitueebezoeken. Volgens de officier van justitie lopen er nog twaalf andere aangiftes, die misschien nog bij deze zaak worden gevoegd. 

De strafvervolging tegen de 64-jarige Ton de G. is gestaakt, vanwege diens slechte gezondheid. Wel heeft hij volgens het OM een aanzienlijk geldbedrag aan de Belastingdienst betaald. Zijn zoon, de 40-jarige Anthonie de G. (Gooijer), staat morgen terecht voor het doen van valse aangifte voor de vennootschapsbelasting.*