nieuws

31 mrt 2009, 08:08

Celstraf geëist tegen ex-rechter voor schenden ambtsgeheim

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Groningen zes weken celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, geëist tegen oud-rechter Wicher Wedzinga. De oud-rechter zou zijn ambtsgeheim hebben geschonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nog niet eerder werd een rechter in Nederland vervolgd voor het schenden van het ambtsgeheim. De voormalig raadsheer bij het gerechtshof Leeuwarden zou in maart 2007 in een brief uit de school hebben geklapt over de geheime beraadslagingen die hij en twee andere raadsheren voerden bij de vaststelling van het vonnis in hun zaak.

De kwestie heeft betrekking op een zaak tegen de Amsterdammer Danny K. Die werd verdacht van een ramkraak op een Amsterdams Geldnet-filliaal in 1996. In juni 2003 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden K. In hoger beroep tot een celstraf van 12 jaar.

Wicher schreef in 2007 aan diens advocaat dat hij ,,werd geplaagd door twijfels’’ over de zaak, en tijdens de beraadslaging ,,overstag ging’’. ,,Als de nieuwe verklaring van de kroongetuige destijds in mijn dossier had gezeten, zou dat tot vrijspraak hebben geleid’’, aldus Wedzinga. De brief is door de advocaat van K. gebruikt in een verzoek tot herziening van de strafzaak.

Volgens de advocaat van Wedzinga is er geen sprake van schending van het ambtsgeheim, omdat iedereen weet dat rechters in de raadkamer elkaar beïnvloeden tijdens het bespreken van de strafzaak. Volgens de officier van justitie echter mogen rechters geen enkele publieke mededeling doen over een specifieke zaak.