nieuws

28 mrt 2008, 14:02

Celstraf geëist in betonfraudezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Groningen een jaar celstraf geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen Anthonie de G.. De 40-jarige man is een van de verdachten in de zogenoemde betonfraudezaak.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens justitie zou De G. belastingfraude hebben gepleegd, door in 2002 onterecht ruim 2,8 miljoen euro als deelnemingsvrijstelling op te voeren. De G. is mededirecteur van het bedrijf United P&O Adviesgroep. De firma werd volgens het OM gebruikt om bouwbedrijf Ballast Nedam en de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD) voor miljoenen op te lichten bij bedrijfsovernames.

De 69-jarige ex-topman Peter F. is volgens justitie het brein achter de miljoenenfraude. Hij wordt ervan beschuldigd zijn toenmalige werkgever Ballast Nedam bij overnames te duur te hebben laten inkopen, om het verschil tussen de werkelijke prijs en de opgevoerde inkoopprijs in eigen zak te steken. F. liet volgens het OM bij overnames van bedrijven voor Ballast Nedam de bedrijven eerst kopen door de eveneens van fraude beschuldigde Ton de G., de vader van Anthonie de G. Die verkocht de bedrijven via United P&O Adviesgroep vervolgens voor veel hogere bedragen aan Ballast Nedam en NCD.

Anthonie de G. liet tijdens de zitting weten inderdaad formeel directeur te zijn van United P&O, maar niets met het bedrijf te maken te hebben. ,,Ik sta ingeschreven als mededirecteur, om voor mijn vader te kunnen invallen als hij door zijn ziekte niet kan werken. Maar mijn vader was de leidinggevende van de zaak en verantwoordelijk voor de belastingaangifte. Ik heb geen enkele rol gespeeld bij de transacties'', zei hij. De officier van justitie noemde die verklaring "ongeloofwaardig''.

De strafvervolging tegen de 64-jarige Ton de G. is gestaakt, wegens diens slechte gezondheid. Wel heeft hij volgens het OM een aanzienlijk geldbedrag aan de Belastingdienst betaald. Tegen Peter F. werd donderdag 2,5 jaar celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens valsheid in geschrifte. Ballast Nedam is een civiele procedure tegen F. begonnen om het geld terug te krijgen. Volgens zijn advocaat zou het gaan om 60 miljoen euro.

De rechtbank doet op 11 april uitspraak in de betonfraudezaak.