nieuws

28 apr 2010, 21:09

Cellist Anner Bijlsma naar Prins Claus Conservatorium

Vrijdag 7 mei en vrijdag 21 mei komt cellist Anner Bijlsma naar het Prins Claus Conservatorium - onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Op het programma staan masterclasses voor strijkers en een lezing over de uitvoeringspraktijk van Bach tot Beethoven en Boccherini. De masterclasses vinden plaats van 11.00 tot 18.00 uur, de lezingen starten beide dagen om 14.00 uur. Locatie is het Prins Claus Conservatorium aan de Veemarktstraat 76 in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De masterclasses en lezingen van Anner Bijlsma zijn openbaar toegankelijk voor professionele musici, amateurmusici en overige belangstellenden. Actieve deelname aan de masterclasses is voorbehouden aan studenten van het Prins Claus Conservatorium. Kaarten à € 5,00 zijn verkrijgbaar bij de kassa in de hal van het Prins Claus Conservatorium op 7 en 21 mei.
Bijlsma vormt met zijn vrouw violiste Vera Beths en de altviolist Jurgen Kussmaul het strijkensemble L'Archibudelli. Hij begon 62 jaar geleden met cellospelen. Studeerde bij Carel van Leeuwen-Boonkamp, was zes jaar aanvoerder van de cellisten van het Concertgebouworkest, ontdekte de barokmuziek en begon te spelen op oude en nieuwe instrumenten, solo en in ensembles. Hij gaf les aan conservatoria en universiteiten in Nederland en de Verenigde Staten. Het bekendste is hij als solist en vooral als kenner van de Bachsuites waarover hij 'Bach the Fencing Master' schreef, een boek over de eerste drie Cello Suites van Bach. Dit boek heeft de discussie over hoe deze suites uit te voeren nieuw leven ingeblazen. Bijlsma's kennis, gevoel voor humor en zijn totaal nieuwe kijk op de suites zijn meeslepend.