nieuws

15 jul 2010, 14:02

Cel en tbs voor schietpartij Groningen

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 28-jarige Arelis M. uit Groningen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De man schoot vorig jaar oktober een 20-jarige Emmenaar neer voor het station van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De schutter en het slachtoffer hadden tijdens een avond stappen in Groningen ruzie gekregen. Na een worsteling in de omgeving van de Grote Markt zochten de mannen elkaar in de buurt van het Centraal Station opnieuw op. Tijdens een tweede gevecht schoot M. de 20-jarige man uit Emmen in de borst. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis.


De rechtbank noemde het een wonder dat het slachtoffer de schietpartij heeft overleefd. ,,Bij het schot in de borst ketste de kogel af op het borstbeen. Toen de dader vervolgens het pistool tegen zijn hoofd zette en de trekker overhaalde, weigerde het wapen dienst, aldus de rechter.


De rechtbank concludeert dat de kans aanwezig is dat M. opnieuw een zwaar strafbaar feit pleegt, als hij niet wordt behandeld. ,,De bescherming van de maatschappij noodzaakt daarom tbs, oordeelde zij. M. was in 2003 ook betrokken bij een incident in het uitgaansleven in Groningen. Toen werd hij veroordeeld tot zes jaar celstraf omdat hij een man had doodgestoken op het Waagplein.