nieuws

21 apr 2009, 10:10

Cel en tbs geëist tegen 'beestachtige' moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Groningen twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 34 jarige vrouw uit Veendam. Ze wordt ervan verdacht vorig jaar een poging te hebben gedaan haar 14-jarige dochter te vermoorden. De officier van justitie noemde de handelingen van de moeder 'beestachtig'.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tegen de 39-jarige stiefvader eiste het OM vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De twee hebben in juli vorig jaar het meisje zo lang in een vrieskist gestopt, dat ze door onderkoeling en zuurstofgebrek buiten bewustzijn raakte. Ook werd ze regelmatig zonder drinken en eten in haar kamer opgesloten en gedwongen haar eigen uitwerpselen te eten. Daarnaast heeft het tweetal de tiener vastgebonden op een tafel en stroomstoten gegeven en haar met thee en kokend water overgoten.

De martelingen vonden plaats in het ouderlijk huis van het meisje in Veendam. Na bijna twee weken sloeg haar zusje alarm en bevrijdde de politie haar uit de woning. In het ziekenhuis bleek de 14-jarige zwaar onderkoeld en ondervoed te zijn. Ook had zij tweedegraads brandwonden. Het OM sprak van een hel op aarde. ,,De mishandelingen zouden niet misstaan in een horrorfilm. Het was een opeenvolging van sadistische, beestachtige en kwaadaardige daden. Het is mensonterend geweest’’, aldus de officier van justitie.

Het gezin met vier kinderen stond al jaren onder toezicht van hulpverleners. Drie van de vier kinderen waren uit huis geplaatst. Toen de 14-jarige dochter eind december 2007 weer thuiskwam, begonnen de verdachten zich aan haar te ergeren. ,,Ze luisterde niet en wou ons uit elkaar hebben’', aldus de stiefvader. De man en vrouw gebruikten in het weekend, als de hulpverleners er niet waren, veel speed. Volgens psychiaters en psychologen hebben beide een gebrekkige ontwikkeling en zijn ze daarom verminderd toerekeningsvatbaar. De vrouw heeft inmiddels een scheiding aangevraagd.

Uitspraak over twee weken.