nieuws

14 aug 2003, 00:12

CDA voor 'groene golf' op ringweg

Het CDA in Groningen wil de verkeerslichten op de vijf kruispunten op de oostelijke ringweg aan elkaar koppelen. Automobilisten kunnen dan via een ‘groene golf’ in een keer doorrijden in plaats van voor elk stoplicht te moeten remmen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de politieke partij leidt de situatie nu tot veel irritaties, omdat in het ergste geval een bestuurder wel vijf keer moet stoppen voor een rood verkeerslicht.
Automobilisten zijn door de vele stoplichten op de ring geneigd steeds abrupt te remmen en daarna weer met veel gas weg te scheuren. Dat harmonica-effect kan tot files leiden. Ook kop-staartbotsingen komen volgens het CDA vaker voor door de onrustige situatie op de weg. Volgens de partij wordt dat bevestigd door cijfers van Rijkswaterstaat: van de 472 ongevallen op het traject Europaplein-Noorderhoogebrug was bijna de helft een kop-staartbotsing.
Volgens het CDA is het creëren van een groene golf een goed idee, omdat bestuurders dan worden gedwongen om met een constante snelheid te rijden. Bovendien scheelt dat aanzienlijk in de uitstoot van CO2 en is een groene golf dus beter voor het milieu.