nieuws

25 feb 2002, 00:12

CDA Groningen: jong en oud laten samenwerken

Het CDA-gemeenteraadslid Jan Seton in Groningen heeft een initiatiefvoorstel ingediend dat ten doel heeft om de samenwerking tussen ouderen en jongeren te bevorderen. ‘JOIN’ is de naam van een project dat die samenwerking moet vergroten. Volgens het CDA zou de gemeente Groningen dat project moeten steunen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het afgelopen jaar nog liepen de gemoederen hoog op over een voetbalkooi in Vinkhuizen. Jongeren wilden een plek om zich te vermaken, terwijl oudere bewoners veel overlast vreesden. Met dit initiatief wil het CDA jongeren en ouderen laten profiteren van elkaars kwaliteiten in plaats van.
Er zijn in een aantal gemeenten succesvolle projecten, waaronder ‘generatiematch’ en ‘beelden in de stad’, die jong en oud bij elkaar hebben gebracht. Volgens Jan Seton en kandidaat-raadslid Hilda Deinum verdienen die projecten ook in Groningen een kans en daarom dienen zij het initiatiefvoorstel Join in. Groningen kent incidenteel al succesvolle projecten, die ouderen in contact brengen met basisschoolkinderen, maar jongeren tussen 12 en 18 bleven nog buiten beeld. En dat terwijl juist tussen ouderen en tieners het meeste onbegrip bestaat.
In Rotterdam draait het succesvolle project ‘generatiematch’, waarin vrijwilligers als coach worden gekoppeld aan jongeren, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen ondernemen ze leuke dingen, zoals bioscoopbezoek, maar ook doen ze samen huiswerk of klussen rond het huis. “Aan zo’n project kunnen jongeren en ouderen allebei plezier beleven en er zijn genoeg vrijwilligers te vinden uit de grote groep vitale ouderen, die de stad rijk is,” aldus raadslid Jan Seton. In het project ‘beelden van de stad’ maken jongeren en ouderen foto’s of een video van de in hun ogen meest bijzondere plekken van de stad. Deze presenteren ze aan elkaar. Kandidaat-raadslid Hilda Deinum: "Dat levert bijzondere gesprekken op en mooie tentoonstellingen in buurtcentra." De CDA-fractie onderstreept met dit initiatief de waarde van interactief ge-neratiebeleid en verzoekt het college het initiatief praktisch uit te werken.