Nieuws

Carmen: Uniek operaspektakel komende zomer in openlucht in Delfzijl

In juni 2010 brengt het IVAK in samenwerking met Opera Spanga een unieke versie van de opera der opera’s als openluchtvoorstelling op de planken in het hartje van Delfzijl. Met een cast van jonge mensen en ervaren professionals, zoals de Nederlandse musical- en operaster Maaike Widdershoven en de Franse tenor Charles Alves da Cruz, gaat de internationaal vermaarde regisseur Corina van Eijk het stadje in beroering brengen. Het nuchtere Delfzijl vormt in 2010 het decor van een ‘Crime Passionel’ van formaat.In juni 2010 brengt het IVAK in samenwerking met Opera Spanga een unieke versie van de opera der opera’s als openluchtvoorstelling op de planken in het hartje van Delfzijl. Met een cast van jonge mensen en ervaren professionals, zoals de Nederlandse musical- en operaster Maaike Widdershoven en de Franse tenor Charles Alves da Cruz, gaat de internationaal vermaarde regisseur Corina van Eijk het stadje in beroering brengen. Het nuchtere Delfzijl vormt in 2010 het decor van een ‘Crime Passionel’ van formaat.


Leestijd: 1 minuut

Na Delfsail vormt de havenstad volgend jaar opnieuw het decor voor een groots spektakel. Nu het krimpscenario in Delfzijl een feit is, blijkt het extra nodig om het Noorden landelijk als aantrekkelijke regio te presenteren. Bedrijfsleven en culturele instellingen maken zich gezamenlijk sterk voor dit unieke evenement. Zelfs de veerboten met Borkum en Emden gaan volgend jaar extra varen om het Duitse publiek naar het Carmenfestival te brengen.

Van 17 t/m 25 juni zal het stadje ontsnappen aan de nuchtere realiteit en ondergedompeld zijn in Spaanse sferen. Met een feest in ieder dorp en iedere wijk, een feestweek van de middenstand en feestelijke activiteiten van de horeca wordt *Carmen in Delfzijl* een spektakel waar jong en oud bij betrokken is. Rondom de opera worden verder een businessevenement, lezingen, een filmfestival, exposities, schoolprojecten en een internationaal korenfestival georganiseerd. Een deel van de opbrengsten van deze activiteiten komt ten goede aan de Stichting Pink Ribbon.

De samenwerking tussen het Delfzijlse kunstencentrum IVAK en het spraakmakende gezelschap Opera Spanga is een unieke gebeurtenis. Amateurs en professionals werken samen in deze operaproductie. Opera Spanga produceert bijzondere en eigentijdse opera’s en films en heeft een grote schare operaliefhebbers aan zich gebonden. De filmische en moderne benadering van regisseur Corina van Eijk spreekt een breed publiek aan.

Nog nooit eerder werkte een professioneel operagezelschap mee aan een dergelijk grootschalig communityproject. Inwoners uit de regio organiseren niet alleen mee aan de randprogrammering, maar maken ook kostuums en decor.
Ook talentontwikkeling is een belangrijk aspect. Door deel te nemen aan deze operaproductie krijgt jong talent een unieke kans om ervaring op te doen in een professionele productie.