nieuws

05 nov 2002, 00:12

Carbidschutters Grootegast schieten niet lang meer met scherp

Een heuse ‘beleidsgroep voor de handhaving van het milieurecht’ houdt zich in Grootegast bezig met het carbidschieten, de bijzondere volkssport waarbij deksels van melkbussen worden afgevuurd. Grootegast meent dat de oude traditie ‘risico’s kan veroorzaken’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie zou bovendien constateren dat de sport sterk in populariteit toeneemt. Er komt derhalve mogelijk een eigen vergunning voor carbidschieten, zo stelt ze voor. Feitelijk komt er waarschijnlijk een verbod, met bepaalde ontheffingsmogelijkheden.
Het initiatief moet voorkomen dat de hobby uit de hand gaat lopen. Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit. De laatste jaren is door sommige enthousiaste carbidschutters steeds vaker getracht het kaliber op te voeren door niet meer slechts met de traditionele melkbus te knallen, maar ook met grotere bussen en tanks. Bovendien neemt het aantal deelnemers bij evenementen waar fijn geknald wordt toe. Er is echter geen landelijk handhavingsbeleid voor dit soort zaken, dus moet een gemeente zonodig zelf ingrijpen. 5 november zal de gemeenteraad zich over de plannen buigen.