nieuws

11 feb 2019, 10:10

Campagne 'Groningen viert de liefde' dinsdag van start

Campagne 'Groningen viert de liefde' dinsdag van start

Dankzij een burgerinitiatief en een bijbehorende motie in de gemeenteraad gaat op dinsdag 12 februari de campagne 'Groningen viert de liefde' van start. Met onder meer een postercampagne en een debat op Valentijnsdag wil de gemeente laten zien dat liefde universeel is, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, gender of seksualiteit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De motie 'Zonder zichtbaarheid geen acceptatie' werd op 11 juli 2018 unaniem aangenomen door de Groningse raad. Deze motie riep op tot een brede campagne om vrije partnerkeuze bespreekbaar te maken en zichtbaarheid te geven aan alle vormen van liefde. Initiatiefnemers Micha Boon en Ronald Schurer: "Nú is het tijd voor een Groningse beeldcampagne om de liefde en de vrijheid te vieren. Zonder zichtbaarheid kan er immers geen sprake zijn van acceptatie."

In korte tijd wisten de initiatiefnemers tal van maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen voor zich te winnen. Samen met Femmes for Freedom en het COC Groningen-Drenthe en ondersteund door de gemeente, hebben Boon en Schurer de afgelopen maanden gewerkt aan de verwezenlijking van de motie. De campagne 'Groningen viert de liefde!' is daarvan het resultaat.

De beeldcampagne, met foto's van Inge Nicolai, geeft een kijkje in de relatie van anderen. "Intieme momenten worden afgebeeld, verliefde blikken vastgelegd, en de eigenheid van de stellen staat centraal in de beelden", aldus de gemeente. De beelden worden vergezeld van korte verhalen, opgeschreven door schrijver Iris Engelsman. Deze verhalen zijn terug te lezen op datisgroningen.com, een digitaal platform voor diversiteit in de stad.

De campagne is volgens de gemeente "een uitnodiging aan de stad om vrij naar de liefde te kijken, om stereotypen links te laten liggen en om de stellen in het hart te sluiten."

Activiteiten
Op 14 februari wordt een debat georganiseerd door Studium Generale. Het debat rond het thema 'Onbegrensde Liefde' staat onder leiding van Karin Sitalsing. Bij het debat zijn onder meer Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, Mark Hommes, docent en psycholoog aan de Open Universiteit en Matty Metzlar, pastor bij het Groninger studentenpastoraat, aanwezig. Ook de koppels die centraal staan in de campagne zijn aanwezig.

Kaarten voor het debat zijn verkrijgbaar via sggroningen.nl.

Ook op donderdag 14 februari (tussen 13.00-17.00 uur) helpt schrijfster Lieke van den Krommenacker iedereen die dat wil bij het schrijven van een liefdesbrief. Ook zet fotograaf Siese Veenstra bezoekers in een romantische setting op de foto met hun grote liefde, of dat nu je beste vriend, dochter, geheime minnaar, buurman of levenspartner is. Deze openbare activiteiten vinden plaats in de Groninger Forum Bibliotheek aan de Oude Boteringetstraat.

Verder is in de Marie Kamphuisborg van de Hanzehogeschool Groningen op de Zernike Campus de expositie 'Groningen viert de liefde!' ingericht. De expositie bij de Academie voor Sociale Studies is vrij toegankelijk.

Posters
Instellingen, bedrijven of particulieren die graag aandacht willen besteden aan de campagne, kunnen posters afhalen bij Link050 aan de Oude Ebbingestraat 55.