nieuws

17 jun 2010, 15:03

Cafe De Kachel: ‘We blijven roken gedogen, we hebben geen andere keus’

Cafe De Kachel is niet van plan zich neer te leggen bij een uitspraak van het Gerechtshof dat zich donderdag volstrekt onverwacht toch nog uitsprak voor een rookverbod in heel Nederland, dus ook in de kleine cafe’s.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bezoekers van cafe De Kachel in Groningen kunnen gewoon blijven roken. Eigenaar Gerard Sannes gaat in cassatie tegen de uitspraak donderdagmiddag van het Gerechtshof in Arnhem dat roken verbiedt in alle Nederlandse kroegen. ‘Er blijft in elk geval gerookt worden bij ons. Want als we het zouden gaan verbieden komt er hier geen hond meer en dan kun je net zo goed meteen de deur sluiten. Wij hebben dus geen keuze’, aldus Sannes.
Volgens Sannes is de uitspraak van het gerechtshof zeer teleurstellend maar ook onbegrijpelijk. ‘Het is duidelijk aanwijsbaar dat wij grote schade zullen ondervinden van deze uitspraak. Deze betekent dat 1500 tot 3000 cafés’’s in Nederland in hun voortbestaan worden bedreigd. Hun sluiting zou economisch gezien een grote klap zijn’.
Volgens Sannes begint Nederland steeds meer op de vroeger DDR te lijken. ‘Het worden Stasi-achtige toestanden want straks moeten we oppassen dat er geen controleurs aan de deur komen. Wat een toestand’’, zegt hij. Hij hoopt dat hij in cassatie alsnog wordt vrijgesproken. ‘’En anders moeten we maar hopen op een nieuw kabinet met een voor ons betere wetgeving’’.