nieuws

03 jul 2009, 15:03

Café De Kachel viert feest

Luid gejuich en opgeluchte gezichten. De stemming in het Groningse café De Kachel zat er meteen na de vrijspraak door het gerechtshof in Leeuwarden goed in. De champagne werd al snel aangerukt en een groot feest voor dezelfde avond was snel georganiseerd. Alleen de vlag ging niet meteen uit. "Dat moeten de eigenaren zelf maar doen als ze straks terugkomen, zo zei de 21-jarige bezoeker Maikel, die de honneurs achter de bar waarnam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Vrij!”, was de tekst die een van beide eigenaren van De Kachel naar een van hun vaste gasten had gestuurd. Uiteraard zaten zij vol spanning in de kroeg te wachten op het nieuws. "Eerst wisten we niet zeker wat hij bedoelde, dus we hebben gewacht tot het nieuws op teletekst verscheen”, vertelt cafébezoekster Chantal met een peuk tussen haar vingers. Een luid gejuich steeg op in het speciaal voor de gelegenheid geopende café, en het duurde niet lang of de feeststemming zat er helemaal in.

Wie er achter de bar stond? Niet de twee eigenaren annex enige personeelsleden, want zij zaten in Leeuwarden. Vaste gast Maikel was solidair en nam de taak van biertjes tappen op zich. "De vaste gasten zijn heel blij met de uitspraak, omdat er zo ontzettend veel vanaf hangt. Dit is goed nieuws voor kleine cafés”, reageerde hij op het nieuws terwijl hij drank inschonk voor de ongeveer acht bezoekers die op het moment van de uitspraak aanwezig waren.

Ook de zestienjarige Merel, vaste klant van het café én rookster, reageerde verheugd. "We zijn ontzettend opgelucht, en bovendien blij dat het achter de rug is. Maar ook als ze hadden verloren waren we blijven komen hoor. Het is een leuk café en de eigenaren zijn geweldige jongens. Die hadden we echt niet laten stikken als ze zich wel aan het rookverbod hadden moeten houden”, zei ze terwijl ze vol genoegen een hijs van haar sigaret nam.