nieuws

29 mei 2010, 07:07

B&W Groningen akkoord met begroting Forum en vernieuwing Grote Markt

De gemeente Groningen gaat voor ruim 190 miljoen euro investeren in de Grote Markt. Met het geld wordt de oostwand van dit centrale plein in de stad volledig vernieuwd. Van het bedrag is ruim zeventig miljoen euro gereserveerd voor de bouw van een nieuw Groninger Forum, zo meldde het college van burgemeesters en wethouders vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Forum komt in een beeldbepalend gebouw en zal plaats bieden aan de bibliotheek, filmzalen, de Groninger Archieven en tentoonstellingen. Aan de nieuwe oostwand komen winkels, horeca, de studentensociëteit Vindicat en mogelijk een hotel. De investering moet er toe leiden dat er per jaar tien miljoen meer bezoekers naar de Groningse binnenstad komen. De verwachting is dat daardoor het aantal arbeidsplaatsen stijgt met 730.

Het plan rond vernieuwingen van de Grote Markt was tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk onderwerp. Onder de politieke partijen was onenigheid over de financiering van het project. Uiteindelijk behaalden de voorstanders van het plan een meerderheid in de gemeenteraad, die nog in juni een definitief besluit neemt over de begroting. In dit najaar kan vervolgens worden begonnen met de sloop van de huidige gebouwen. In 2016 moet het project zijn afgerond.