Nieuws

De cirkel na 38 jaar rond voor Jacques Wallage

Olle Grieze of niet, Jacques Wallage wist als burgermeester Groningen op de kaart te zetten op het gebied van draadloos internet, innovatie en energie. Ruim tien jaar lang was Wallage burgervader van de grootste gemeente van het Noorden. Voor de in Apeldoorn geboren PvdA-coryfee is de cirkel na een carrière van 38 jaar rond.


Leestijd: 2 minuten

Jacques Wallage wordt op 27 september 1946 geboren in Apeldoorn. Op jonge leeftijd verhuist Wallage naar Groningen waar hij opgroeit en waar hij de ULO en de HBS-a doorloopt. Vervolgens studeert hij sociologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen waar hij in 1971 zijn doctoraal-examen haalt. De twee opvolgende jaren is hij wetenschappelijk medewerker planologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

De jonge Wallage blijkt al snel een politiek talent. Op zijn 24ste wordt hij voor de PvdA gekozen in de gemeenteraad van Groningen, waar hij meteen ook tekent voor het voorzitterschap van de PvdA-fractie. Nog geen twee jaar later wordt hij wethouder van onderwijs en cultuur. In 1976 verandert hij van departement en is hij verantwoordelijk voor onderwijs, verkeer en vervoer. In 1979 mag hij daar nog het locoburgermeesterschap aan toevoegen.

Twee jaar later vertrekt de Groninger naar de Tweede-Kamer waar hij lid zal blijven tot 1989. In deze periode bemoeit hij zich onder andere met onderwijs, wetenschappen en buitenlandse zaken. Ook vervult hij het voorzitterschap van de Tweede-Kamercommissie voor het wetenschapsbeleid. Ook is hij woordvoerder Nederlands-Zuid Afrikaanse betrekkingen.

In november 1989 wordt hij in het derde kabinet-Lubbers (CDA-PvdA) benoemd tot staatssecretaris voor Onderwijs en Wetenschappen. Even later treedt hij aan als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze functie bekleedt hij tot 1994. In dat zelfde jaar wordt hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer tot hij in 1998 de kans krijgt terug te keren naar zijn geliefde stad Groningen. Vanaf 1998 is hij maar liefst tien jaar burgermeester van de stad. Op 17 december kondigt hij aan dat hij per 1 juli zijn burgermeestersschap neerlegt. Wallage neemt afscheid als burgervader van de stad waar hij ooit in 1970 als gemeenteraadslid zijn carriere begon. In zijn afscheidsbrief aan de raad geeft hij aan dat de functie van burgermeester het dichtst bij zijn hart ligt. “Burgemeester zijn van een stad, waar ik ben opgegroeid en naar school ben gegaan, boeit me vandaag nog net zo als toen ik er aan begon”, aldus Wallage. Op Harm Geert Buiter na, is hij de langstzittende burgemeester van de afgelopen veertig jaar.