nieuws

18 sep 2008, 10:10

Burgemeester stuurt brief aan inwoners ’t Zandt

De inwoners van ’t Zandt krijgen donderdagmiddag een brief van burgemeester Rodenboog van Loppersum, waar het dorp onder valt, over de vrijlating van Johnny B. Dat meldde de gemeente donderdag. B., de vermeende pyromaan van ’t Zandt, werd woensdag door de rechtbank van Groningen op vrije voeten gesteld nadat hij vorige week donderdag werd aangehouden op verdenking van het versturen van poederbrieven. Eerder die dag kreeg hij te horen dat zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het versturen van de brief, waarin de bewoners op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken, hoopt de gemeente eventuele onrust onder de inwoners van ’t Zandt te voorkomen. Overigens is B., na zijn vrijlating woensdag, niet terug gekeerd naar zijn woonplaats. Volgens zijn advocaat is in overleg met betrokkenen besloten dat B. voorlopig ergens anders verblijft.

De rechtbank in Groningen bepaalde woensdag dat er onvoldoende reden is om B. nog langer vast te houden, onder meer omdat de kans op herhaling klein is en er geen sprake is van een geschokte rechtsorde. Het openbaar ministerie (OM) is het hier niet mee eens en gaat tegen het besluit van de rechtbank in beroep.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep. Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten. De rechtszaak tegen hem dient op 17 november.