nieuws

30 dec 2010, 11:11

Burgemeester Rehwinkel vreest toename bedreigingen homoseksuelen in Nederland in 2011

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen vindt dat we in Nederland veel alerter moeten zijn op toenemend geweld, verbaal en fysiek, tegen homoseksuelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rehwinkel, zelf openlijk homoseksueel, is niet overtuigd van een positieve toekomst voor Nederlandse homoseksuelen in 2011. Dat zei de burgervader in zijn nieuwjaarswens tegen verslaggever Menne Vellinga van de Amsterdamse homo-omroep MVS.

De burgemeester gaat in zijn nieuwjaarswens in op de veiligheid van homoseksuelen, en op de bedreigingen die er zijn voor de vrijheden van homoseksuelen in Nederland. "Er staat veel op het spel", vreest Rehwinkel.

Hij doelt daarmee op groepen Nederlanders die mogelijk niet positief tegenover de vrijheden van homoseksuelen staan, en vindt dat homoseksuelen zich bewust moeten zijn van die bedreiging van hun persoonlijke vrijheid. Rehwinkel: "Als we achterover gaan leunen, dan konden we dat spel wel eens gaan verliezen".

Homo in politiek
De uitspraak van Rehwinkel is opvallend, omdat er vanuit de politiek recentelijk relatief weinig geluiden over homo-emancipatie klinken, terwijl de verslechtering van de positie van homoseksuelen wel onverminderd doorgaat. Verbaal en fysiek geweld tegen homoseksuelen, waarbij onlangs zelfs samenwonende stellen praktisch gedwongen werden om te verhuizen, neemt toe.

Rehwinkel sprak zijn nieuwjaarswens voor MVS Gaystation uit tijdens de opening van een expositie in Groningen. De burgervader was ten tijde van zijn burgemeesterschap in de gemeente Naarden zelf een tijdlang onderdeel van een informele groep mannelijke homoseksuele burgemeesters, het 'Genootschap voor Homoburgemeesters'. Daarbij hoorden ook Ton Mans, Arno Brok, Ton Jansen en Jaap Nawijn.