Nieuws

Burgemeester Rehwinkel: 'Verharding tussen Stad-Groningers en studenten'

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen maakt zich zorgen over de relatie tussen Groningers en studenten. Volgens hem dreigt er momenteel een verharding tussen de bevolkingsgroepen. Rehwinkel zei dit vrijdagavond in de Oosterpoort tijdens zijn Nieuwsjaarsspeech.Aanleiding voor zijn zorg vormen irritaties over het volgens critici te hoge aantal studenten in sommige straten en wijken. Burgemeester Rewinkel:


Leestijd: 2 minuten

‘Ik merk dat er een verharding dreigt in de verhouding tussen Stadjers en studenten. Wat op zich al een vreemd onderscheid is, want alle in Groningen wonende studenten zijn immers Stadjers.
Maar ook u volgt waarschijnlijk de discussies over de rol van studenten in de Groninger wijken en buurten. Groningen is met 50.000 studenten op een totale bevolking van 187.000 een echte studentenstad. Onder meer aan hun aanwezigheid heeft Groningen zijn culturele en internationale karakter te danken. Zonder studenten, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en het UMCG zou Groningen … Groningen niet meer zijn.Studenten en Groningen zijn sinds eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

‘De toon van de huidige discussie over de overlast van studenten vind ik onplezierig. Hier wordt een hele groep Stadjers weggezet als overlastgevers. Zonder acht te slaan op de feiten, dreigen studenten eenzijdig afgeschilderd te worden als luidruchtige bewoners die uit onze wijken moeten. Dat doet bijvoorbeeld Davey Schippers tekort. Op mijn eerste fietstocht door de stad ontmoette ik hem. Davey gaat af en toe samen met zijn buurjongetje naar het zwembad. En samen met zijn huisgenoten organiseerde hij een barbecue voor álle buurtbewoners; studenten en anderen…

Het gaat in de discussies bijvoorbeeld over aparte ‘studentenwijken’, weg van ons, ver buiten de binnenstad. Dat zijn we hier niet gewend. Zo lossen we in Groningen onze problemen niet op.

Vaak zijn dat ontwikkelingen waar men het niet mee eens is.
‘Zeggen wat je denkt’ – van je hart geen moordkuil maken – kan erg opluchten. Zeker als de irritatie behoorlijk gestegen is. Maar … ‘zeggen wat je denkt’ zonder de feiten er goed bij te betrekken, kan mensen, of een groep mensen in onze lokale samenleving onevenredig hard treffen.k merk dat er een verharding dreigt in de verhouding tussen Stadjers en studenten. Wat op zich al een vreemd onderscheid is, want alle in Groningen wonende studenten zijn immers Stadjers.”