nieuws

27 okt 2011, 10:10

Burgemeester Rehwinkel van Groningen: excuus voor snelle stedenband

In de Groningse gemeenteraad hebben zowel burgemeester Peter Rehwinkel als wethouder Frank de Vries (PvdA) gisteravond hun excuses aangeboden. Het betrof twee verschillende kwesties.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester Rehwinkel bood zijn verontschuldigingen aan omdat hij zonder vooroverleg met de gemeenteraad een stedenband is aangegaan met de stad Xi’an in China.

De gemeenteraad vond het spijtig dat hij dat van te voren niet had afgestemd. Vooral de fractie van de ChristenUnie vond dat burgemeester Rehwinkel in zulke belangrijke kwesties niet te ver voor de troepen uit hoort te lopen. Overigens wilde de Raad niet zo ver gaan om de nieuwe stedenband weer op te zeggen: daardoor zou Groningen er bij de Chinezen wel heel slecht op komen te staan. De kritiek op het solistische optreden van de burgemeester door de ChristenUnie werd onder meer gedeeld door de PvdA.
 

Burgemeester Rehwinkel liet weten de kritiek te accepteren. Eerder dit jaar werd burgemeester Rehwinkel bekritiseerd omdat hij te vaak zou Twitteren.

Volgens hem is het niet de bedoeling dat Groningen vervalt in een ‘sorry-democratie’, maar volgens hem moet er ook niet te moeilijk over gedaan worden wanneer er fouten worden gemaakt om dat dan ook ruiterlijk te erkennen.

'Prima''


In elk geval vond VVD gemeenteraadslid Joost van Keulen dat burgemeester Rehwinkel de raad zeer correct te woord stond. ‘Prima optreden van Peter Rehwinkel vanavond. Mag ook wel eens gezegd worden’, zo Twitterde Van Keulen.

Frank de Vries bood de gemeenteraad zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat hij pas op het laatste moment belangrijke stukken over Meerstad had gestuurd. Daardoor kon de gemeenteraad zich niet goed informeren