Nieuws

Burgemeester Rehwinkel overlegt over politieke situatie Groningen

In Groningen zijn donderdag de eerste besprekingen van start gegaan die moeten leiden tot een oplossing van de politieke crisis waarin de Stad verzeild is geraakt.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen is donderdag in overleg getreden met de fractievoorzitters van PvdA en VVD in Groningen over de ontstane politieke situatie. In Groningen is sprake van een politieke crisis nadat woensdag drie wethouders hun ontslag aanboden. Groningen kende een links college bestaande uit PvdA,GroenLinks, D66 en SP. Woensdag boden de wethouders van PvdA en GroenLinks hun ontslag aan omdat D66 en SP geen steun meer willen verlenen aan de plannen voor een tram naar Groningen.

Tijdens het overleg donderdag is afgesproken dat het aftredende college van B en W een overzicht maakt van actuele lopende zaken. Ook maken de vijf wethouders, die formeel nog wel steeds in functie zijn, een overzicht van maatregelen die nodig zijn voor de begroting van 2013 die politiek minder gevoelig liggen.

Volgens burgemeester Rehwinkel heeft hij de PvdA uitgenodigd omdat dit de grootste fractie is in de Groningse gemeenteraad, en de VVD de grootste oppositiepartij. Maar of zij samen een nieuw college gaan vormen en of daarmee de VVD voor het eerst sinds lange tijd weer in het college van Groningen komt, is nu niet te zeggen. ‘Dat hangt af van de onderhandelingen die nog moeten beginnen. Hoe een nieuw college van B en W er uit komt te zien is niet te zeggen.’

‘Als burgemeester zie ik het als mijn taak om het schip van de gemeente op koers te houden. We moeten er voor waken dat het niet gaat kapseizen nu het in zwaar weer is terecht gekomen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Het is nu aan de gemeenteraad van Groningen om een college te vormen dat kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad’, aldus burgemeester Peter Rehwinkel.