nieuws

16 okt 2010, 12:12

Burgemeester Rehwinkel op bres voor NNO en kritisch over bezuinigingen op cultuur

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen is vrijdag in de bres gesprongen voor de cultuursector in Nederland en in Groningen. Hij vreest dat de kabinetsplannen om te bezuinigen kunnen leiden tot een kaalslag in de cultuursector. En dat is een zeer slechte ontwikkeling omdat cultuur geen hobby is van links of rechts, maar van levensbelang voor een samenleving. Ook nam hij het op voor het Noord Nederlands Orkest dat van groot belang is, want zonder het NNO is Groningen veel minder aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen. Rehwinkel sprak ter gelegenheid van een Symfonisch Gala vrijdagavond in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen. Rehwinkel:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het NNO speelt een niet weg te cijferen rol in het culturele, het maatschappelijke en het economische leven van onze regio. Welke ondernemer wil haar bedrijf vestigen in een culturele leegte, in een woestijn. Niemand. Het bedrijfsleven is al lang overtuigd van de grote betekenis van de culturele sector. Orkestleden doen vaak naast hun werk als musicus ook andere werkzaamheden. Als koordirigent, als componist, als muziekleraar. Ook dat zijn werkzaamheden die economisch tellen. Bezuinigingen op het NNO hebben daarom verstrekkende gevolgen voor de Noordelijke regio.’

Over de kabinetsplannen zei burgemeester Rehwinkel:

‘De plannen die het gistermiddag aangetreden kabinet Rutte voor de cultuursector in petto heeft, moeten wij dan ook kritisch, aandachtig volgen. De voorgenomen korting van 200 miljoen euro op de kunst betekent een halvering van de subsidie voor de kunstensector. Cultuur zou een linkse hobby zijn. De kunstsector zou een toontje lager moeten zingen. Maar cultuur is geen hobby. Geen rechtse en geen linkse. Cultuur is echte noodzaak. Een levensnoodzaak. Zonder cultuur dreigt een geweldige maatschappelijke verschraling. Een ware kaalslag. Ik roep daarom de aanwezige vertegenwoordigers van het CDA en de VVD hierbij op nog eens in hun eigen verkiezingsprogramma´s na te lezen wat hun partijen met kunst voor hebben. Daar staan echt heel andere dingen in over kunst’.