Nieuws

Groningen haalt bakzeil: kraakwet ook hier gehandhaafd

Ook in Groningen moet de anti-kraakwet worden gehandhaafd. Aangezien Groningen geen zelfstandige republiek is zal net als elders in Nederland ook hier de wet gehandhaafd moeten worden. Wat de anti-kraakwet betreft is het college van B en W helemaal niet in te positie om te zeggen dat uitvoering geen prioriteit heeft. Dat is namelijk niet aan B en W of de gemeenteraad, maar aan justitie te beoordelen. Daar komt in essentie een verklaring op neer van het openbaar ministerie in Groningen, al is die verklaring eleganter verwoord.


Leestijd: 1 minuut

Justitie in Groningen gaat de nieuwe kraakwet wel handhaven en heeft daarover afspraken gemaakt met politie en burgemeester Rehwinkel in het zogenaamde ‘driehoeksoverleg’. Eerder was onduidelijkheid ontstaan over de vraag of in Groningen de wet zou worden gehandhaafd, omdat B en W daar ‘ lage prioriteit’ aan wilden geven. Maar volgens justitie in Groningen is in de lokale driehoek nu vastgesteld ‘dat de nieuwe wet ook in Groningen geldt en zal worden gehandhaafd’, aldus vrijdag een woordvoerder van het openbaar ministerie.
Vorige maand lieten B en W van Groningen nog weten dat er wat haar betrof geen haast hoefde te worden gemaakt met handhaving van de Wet Kraken en Leegstand. In de gemeenteraad van Groningen was in juni een motie aangenomen waarin B en W daartoe werden opgeroepen.
Volgens het openbaar ministerie in Groningen geeft de nieuwe kraakwet de officier van justitie de strafrechtelijke mogelijkheid om gekraakte panden door de politie te laten ontruimen en krakers aan te houden. Elke aangifte wordt door de officier van justitie in behandeling genomen. Wanneer daarna besloten wordt om tot ontruiming over te gaan, zal de officier van justitie met de burgemeester en de politie overleggen over het tijdstip van ontruimen, aldus de woordvoerder.