nieuws

28 feb 2003, 00:12

Burgemeester Pekela sluit woningen na burenruzie

Burgemeester Schollema van het Groningse Pekela heeft na een uit de hand gelopen burenruzie, besloten de woningen van twee betrokken families te sluiten. Dat heeft de advocaat van de gemeente, J. Klopstra, donderdag bekendgemaakt. Schollema beroept zich op een artikel uit de gemeentewet waarvan zelden gebruik wordt gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit artikel maakt het mogelijk panden of woningen waar vanuit de openbare orde ernstig wordt verstoord voor een jaar te sluiten. Volgens advocaat Klopstra is het de eerste keer dat er op grond van dit artikel een woning wordt gesloten. In alle overige gevallen ging het om sluiting van drugspanden.
Volgens de advocaat terroriseren beide families hun buren al langere tijd. Na verschillende gesprekken en officiƫle waarschuwingen was zondag de maat vol. De situatie liep toen volledig uit de hand waarbij het huis van de gedupeerde familie zwaar beschadigd raakte. De burgemeester zag hierop geen andere mogelijkheden meer en besloot donderdag een beroep te doen op artikel 174 A van de gemeentewet.
Wat er met beide families gebeurt, is nog niet bekend. Ze hebben tot dinsdag de tijd hun woning te verlaten en hun spullen mee te nemen. Volgens Klopstra mogen ze wel in Nieuwe Pekela blijven wonen. De geterroriseerde familie zit voorlopig ondergedoken.