nieuws

15 mei 2009, 11:11

Burgemeester Leek neemt racistische jongeren mee naar Westerbork

Burgemeester Berend Hoekstra van Leek wil enkele pubers die eerder deze maand de Dodenherdenking in zijn gemeente verstoorden door anti-Joodse leuzen te roepen, persoonlijk meenemen naar voormalig kamp Westerbork. Volgens hem is het verstandig deze jongeren informatie te geven over de gruwelijkheden van de oorlog. Dat zou wel eens een veel beter effect kunnen hebben op hun gedrag dan hen juridisch te vervolgen, zo bevestigde hij vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De burgemeester neemt de drie jongeren van 14 en 15 jaar mee naar aanleiding van een incident tijdens de 4-mei herdenking op de Dam in Leek. Toen deelnemers aan een herdenkingsoptocht onderweg waren gingen de drie jongeren achterhen staan en riepen discriminerende dingen over joden .

Volgens de burgemeester is bekend wie de drie jongeren zijn. Hij wil ze uitnodigen om mee te gaan naar Westerbork. ‘Misschien ben ik een optimist maar ik ga er maar even vanuit dat hun gedrag voortkomt uit een gebrek aan kennis en informatie. Ik hoop dat een bezoek aan bijvoorbeeld Kamp Westerbork daar dan verandering in brengt’, aldus Hoekstra.

De burgemeester wil zich bij het verstrekken van de informatie aan de jongeren laten informeren door een 4 mei stichting, en mede op grond van het advies van die stichting het programma voor de jongeren vast stellen. Het is nog niet bekend of ze mee willen werken. Doen ze dat niet, dan wil de burgemeester hen alsnog juridisch vervolgen.