nieuws

24 jan 2009, 11:11

Bromfietsen, motoren en bestelauto’s in trek bij dieven

Bromfietsen, motorfietsen en bestelauto’s waren het afgelopen jaar populair bij dieven. Dat blijkt uit analyses van het Landelijk Infomatiecentrum Voertuigcriminaliteit in Veendam. In totaal steeg het aantal voertuigdiefstallen met 5,8 procent ten opzichte van 2007.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, is het aantal diefstallen van personenauto’s sinds 2000 met 55 procent gedaald. Maar met een daling van het aantal diefstallen in 2008 met slechts 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, lijkt er een einde te zijn gekomen aan de spectaculaire daling van de jaren ervoor. “De laatste jaren worden er relatief meer jonge auto’s gestolen, door professionele criminelen. Hiervan worden er vrij weinig teruggevonden”, aldus AVc.

In 2008 werden er 46 bedrijfsauto’s meer gestolen dan in 2007. De meeste lichte bedrijfsauto’s werden gestolen in de provincie Brabant en Limburg en in de Randstad. De stijging van het landelijk cijfer werd volgens de stichting vooral veroorzaakt doordat in de Haagse regio ruim een derde meer werd gestolen dan het jaar ervoor. Bij de zware bedrijfsauto’s werd de helft gestolen in de provincies Brabant en Limburg. In de overige regio’s bleef het aantal diefstallen ongeveer constant.

Ruim 40 procent van de motorfietsen werd gestolen in en om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Van alle gestolen motorfietsen werd slechts ongeveer een derde teruggevonden. De meeste brom- en snorfietsen werden in de drie grote steden en in de regio Limburg-Zuid gestolen. Een groot deel van de gestolen tweewielers wordt gestript en gebruikt voor de reparatie van schade of voor de opbouw van een ‘nieuwe’ brom- of motorfiets. Volgens AVc konden veel van de brom- en motorfietsen vrij gemakkelijk worden gestolen doordat ze niet beveiligd genoeg stonden geparkeerd.