nieuws

24 okt 2007, 11:11

Brokkenpiloten bestaan echt, aldus Gronings onderzoek

Brokkenpiloten bestaan echt. De groep mensen die vaker bij ongevallen betrokken is, is anderhalf keer groter dan wanneer ongelukken toevallig verdeeld zouden zijn. Ongeluk is daarmee oneerlijk verdeeld in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse bewegingswetenschapper Ellen Visser. Zij hoopt eind deze maand op haar onderzoek te promoveren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Visser onderzocht de eigenschappen van mensen die binnen een periode van twaalf maanden meerdere malen de spoedeisende hulp bezochten. Bij patiënten die “ongelukjes” hebben, spelen eigen agressie, alcohol- en medicatiegebruik vaker een rol dan bij patiënten met één letsel, zo blijkt. In de psychologische literatuur wordt gesuggereerd dat sommige ongelukken zouden kunnen voortkomen uit onbewuste zelfdestructieve neigingen.


Dit zou met name kunnen gelden voor mensen die herhaaldelijk ongevalletsels oplopen. En inderdaad, uit de studie van Visser blijkt dat zelfdestructief gedrag (suïcidaliteit, ongezonde leefstijl) bij patiënten met herhaalde letsels vaker voorkomt dan in een steekproef van de algemene bevolking.

Bewegingswetenschapper


Ellen Visser (Lochem, 1967) studeerde Bewegingswetenschappen te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door het NWO. Visser is als onderzoeker verbonden aan het Rob Giel onderzoekcentrum van het UCP. Internationale pers toonde al eerder grote belangstelling voor haar onderzoek.