nieuws

16 jul 2002, 00:12

Brandenwondencentrum Martiniziekenhuis verdubbelt capaciteit

De capaciteit van het brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis in Groningen wordt twee keer zo groot. Het opvangcentrum heeft hiervoor dinsdag groen licht gekregen van minister Borst van VWS. De afdeling wordt hierdoor even groot als de andere twee brandwondencentra van Nederland, in Beverwijk en Rotterdam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Martiniziekenhuis heeft op dit moment tien brandwondenbedden, waarvan twee ic-bedden. Dit aantal wordt verdubbeld tot twintig, waarvan zeven bedden voor intensive care zijn aangepast. De uitbreiding moet voor 2007 worden gerealiseerd.
De bouwkundige kosten bedragen ruim drie miljoen euro. Over de kosten die de personele uitbreiding met zich meebrengt, kan het ziekenhuis nog maar weinig zeggen. Momenteel werken er 34 gespecialiseerde verpleegkundigen in het Groningse brandwondencentrum. Voor één brandwondenpatiënt zijn per etmaal zeven verpleegkundigen actief.
De drie centra brachten in juni 2001 een gezamenlijk advies uit aan minister Borst. Dit gebeurde in aansluiting op het rapport van de commissie Alders over de ramp in Volendam. De centra adviseerden de minister de capaciteit van de brandwondenbedden in Nederland uit te breiden.
Het pleidooi voor uitbreiding was niet zozeer gebaseerd op de rampen in Volendam en Enschede, maar meer op het feit dat de behandeling van brandwondenpatiënten steeds succesvoller is. Daarom worden steeds meer patiënten naar een gespecialiseerd centrum verwezen.
Na de uitbreiding van het Martinicentrum kent Nederland 62 brandwondenbedden.