nieuws

21 apr 2010, 10:10 door Hans de Preter

Brandende student : Jack Ass á la MTV

Op het jongerennet MTV is een programma waarin adolescenten en late pubers de meest stomme stunts uithalen. Het zijn meestal flauwe grappen die vaak ten koste gaan van anderen, die een doodschrik krijgen. Of van de deelnemers zelf. De makers, meestal jongens, springen van daken of duiken met mountain-bikes van rotsen af. ‘Jack Ass’, zo heet dat programma. De jongens lachen het hardst wanneer een van hen zich pijnlijk bezeert, en daardoor de ‘Jack-ass ’ (sukkel) is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zogenaamde ontgroening in Giethoorn waarbij een student zichzelf in brand liet steken, doet veel meer denken aan dit MTV-programma, dan aan een klassieke ontgroening. Want kun je het Albertus Magnus verwijten – zoals de ouders van de jongeman doen – dat iemand een ontzettend stomme streek uithaalt ?

Je kunt toch moeilijk bewakers mee sturen naar een kamp in Giethoorn om de jongens iedere seconde van de dag in de gaten te houden.

Hoe kritisch je ook moet kijken naar ontgroeningspraktijken en/of alcohol: in dit geval lijkt het er op alsof de betroffen jongeman vooral een ‘Jack Ass’ is geweest. Daar valt geen anti-ontgroeningsbeleid voor te ontwikkelen, welke regels je daar ook voor bedenkt. Misschien heeft hij teveel naar MTV gekeken en hadden de ouders daar zelf ook even op kunnen toezien.