nieuws

13 jun 2011, 10:10

Brand in restaurant in Leek genaamd: ‘Mazzel’

In Leek is zondagmiddag brand uitgebroken in in steakhouse-pizzeria die luistert naar de naam Mazzel. Geluk bij een ongeluk was dat alle aanwezigen het pand tijdig hebben kunnen verlaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondagmiddag 12 juni 2011 is in de meterkast van Steakhouse Pizzeria Mazzel aan de Tolberterstraat 2a te Leek brand uitgebroken. De brand is via het plafond van Mazzel en de vloer van de bovenwoning overgeslagen.

De brandhaard in het pand was moeilijk bereikbaar, omdat het tussen het plafond en de vloer van de bovenwoning woekerde. Alle aanwezigen hadden het pand zelf veilig weten te verlaten. Het brandweerkorps Leek heeft met ondersteuning van het brandweerkorps Roden en Groningen uitbreiding en overslag naar aangrenzende panden weten te voorkomen. Rond 14.15 uur kon het sein brand meester worden gegeven. De brand heeft voor de festiviteiten in Leek geen consequenties gehad. De kermis in Leek kon om 15.00 uur gewoon van start gaan.


Een van de medewerkers van Mazzel had rond 12.45 uur melding van de brand gemaakt en het vuur zelf geblust. De brandweer van Leek is ter plaatse gegaan en constateerde al snel dat het vuur van de meterkast via het plafond en de vloer van de bovenwoning was overgeslaan.

Aangezien de brandhaard moeilijk bereikbaar was, er veel houtwerk in het pand zit en andere gebouwen direct aan het pand grenzen twijfelde de brandweer geen moment en schaalde op naar 'grote brand'. Dat betekent dat de brandweer met drie blusvoertuigen en ondersteunend materiaal ter plaatse gaat. Met deze opschaling was de brandweer er zeker van dat zij het juiste materiaal voor handen had om het inpandige vuur onder contole te krijgen. Het was tevens een voorzorgsmaatregel om bij uitbreiding van de brand naar omliggende panden direct in te kunnen grijpen.

Nadat het sein brandmeester was gegeven konden de hulpverleningsdiensten om 14.15 uur beginnen met afschaling. Het brandweerkorps van Leek is iets langer gebleven vanwege de nacontrole.


Voor de omstanders was het wellicht een vreemd gezicht, want van de brand zelf was er op de nodige hulpverleners en lichte rookontwikkeling na weinig te zien. Het brandweerkorps uit Leek was zelf ter plaatse met twee blusvoertuigen en werd ondersteund door een blusvoertuig van het korps uit Roden en een hoogwerker van het brandweerkorps stad Groningen. Ook de dompelpomp van het brandweerkops van Zuidhorn is preventief ter plaatse gekomen, maar daar is geen gebruik van gemaakt.


De politie doet verder onderzoek naar de oorzaak van de brand. De exacte omvang van de schade is onbekend. Steakhouse Pizzeria Mazzel en de bovenwoning hebben water-, rook- en roetschade opgelopen. Voor enkele bovenwoningen, café De Oude Bank en Zeeman is het beperkt gebleven tot rookschade. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voor gedaan.

(Foto: hulpdiensten.info)