Nieuws

Brand Groningse school mogelijk door paraplu

De brand die vorig jaar oktober een scholencomplex in Groningen volledig in de as legde, is mogelijk veroorzaakt door een paraplu die door jongeren boven een bouwlamp bij de school was gehangen. Dat meldde de politie in Groningen vrijdag. De brand die vorig jaar oktober een scholencomplex in Groningen volledig in de as legde, is mogelijk veroorzaakt door een paraplu die door jongeren boven een bouwlamp bij de school was gehangen. Dat meldde de politie in Groningen vrijdag. De brand die vorig jaar oktober een scholencomplex in Groningen volledig in de as legde, is mogelijk veroorzaakt door een paraplu die door jongeren boven een bouwlamp bij de school was gehangen. Dat meldde de politie in Groningen vrijdag.


Leestijd: 1 minuut

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is inmiddels volledig afgerond. Uit verhoren met vijftig jongeren uit de wijk Gravenburg, waar de school stond, kwam naar voren dat de avond voor de brand een groepje jongeren op het terrein van de school aanwezig was. Omdat ze last hadden van de felle bouwlampen probeerden ze het licht te dempen door een paraplu boven een lamp te hangen. Omdat de school tot de grond toe afbrandde is volgens de politie niet met zekerheid te zeggen dat dit de oorzaak is. Ook een technische oorzaak wordt niet uitgesloten.

Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Groningen kwam onlangs al naar voren dat de brandweer niet had kunnen voorkomen dat de twee scholen, met samen zo’n duizend leerlingen, volledig werden verwoest. Mede door de constructie van de gevel en de harde wind stond de brandweer machteloos.

Op de plek waar de school stond, staat inmiddels een noodgebouw. Als gevolg van de brand kregen de leerlingen maandenlang les op andere locaties in de stad Groningen, waar ze met de bus naartoe werden gebracht.