nieuws

25 jul 2011, 10:10

Keuze Moszkowicz “verschrikkelijk foute keus van de organisatoren van de 28 Augustus Lezing”

Op de GIC is een discussie ontstaan over de vraag of Bram Moszkowicz nu wel de meest geschikte persoon is om als eerste de 28 augustus lezing te gaan houden. Ook u kunt reageren. Hieronder eerst het bericht, en daaronder de reacties. (De redactie stelt het op prijs wanneer mensen niet anoniem reageren: ons gaat het uitsluitend om de argumenten pro- en contra, en die zijn ons allemaal even veel waard.)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bram Moszkowicz is uitgenodigd om als eerste de 28 Augustus Lezing te houden in Groningen. Hij is bekend vanwege zijn vedediging van Geert Wilders en heeft volgens het persbericht van de Groninger organisatoren van dit debat ‘met verve de vrijheid van meningsuiting’ verdedigd.

Zaterdag 27 augustus aanstaande vindt voor de eerste maal de 28 Augustus Lezing plaats ter gelegenheid van de viering van Groningens Ontzet. Gastspreker op deze lezing is mr. Bram Moszkowicz, de meest spraakmakende advocaat van Nederland. Onderwerp van de lezing is de vrijheid van meningsuiting. De 28 Augustus Lezing vervangt het traditionele 28 Augustus Debat en is vrij toegankelijk voor het publiek. De lezing is op zaterdag 27 augustus van 11.30 tot 12.30 uur in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5 te Groningen.

Over de spreker: Mr. Abraham (Bram) Moszkowicz (26 juni 1960) studeerde rechten in Amsterdam en groeide uit tot een van Nederlands bekendste advocaten. Zijn bekendheid dankt hij aan geruchtmakende zaken voor beroemde cliënten als Desi Bouterse, voetballer Robin van Persie, vastgoedmagnaat Willem Endstra en topcrimineel Willem Holleeder. Ook is Moszkowicz een graag geziene gast in de media. Zo treedt hij geregeld op als misdaad- en strafrechtdeskundige in het showbizzprogramma RTL Boulevard.

Van recente datum op zijn lange conduitestaat is de vrijspraak voor Geert Wilders, die Moszkowicz bewerkstelligde in een langdurig en spraakmakend proces. Geert Wilders stond sinds 2010 terecht voor onder meer het aanzetten tot haat en het beledigen van moslims. "Op 23 juni 2011 sprak de rechter hem op alle punten vrij. Moszkowicz verdedigde in deze zaak met verve de vrijheid van meningsuiting en – naar eigen zeggen – ‘de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving’.", aldus het persbericht vande organisatie.

De 28 Augustus Lezing vervangt het traditionele 28 Augustus Debat, dat in 2008 voor de achttiende en laatste keer in de Nieuwe Kerk in Groningen werd gehouden. Het bestuur van de Stichting 28 Augustus Debat heeft dit jaar in overleg met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken besloten tot het organiseren van een lezing in plaats van een debat, in de verwachting hiermee een frisse, nieuwe start te maken.