nieuws

05 nov 2009, 10:10

Botten middeleeuwse kinderen gevonden op Martinikerkhof

Archeologen zijn bij graafwerkzaamheden op het oude Martinikerkhof, aan de voet van de Martinitoren, gestuit op de resten van twee jonge kinderen. De botten stammen vermoedelijk uit de jaren tussen 1400 en 1600. Dat maakte de gemeente Groningen donderdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De botten werden gevonden op een steenworp afstand van de Grote Markt op een diepte van zestig centimeter. Stadsarcheoloog Bert Tuin verwacht meer en oudere resten te vinden op het kerkhof waar tussen 800 en 1830 mensen werden begraven in meerdere lagen, soms tot wel zes etages diep. ,,Ik had alleen niet verwacht dat we zo dicht onder het oppervlak al zouden stuiten op de eerste laag”, aldus de archeoloog.

Van de botten worden monsters genomen om te kunnen onderzoeken hoe oud ze zijn. Ook hopen onderzoekers door middel van DNA-onderzoek bij deze en andere vondsten bacteriën te vinden die iets kunnen zeggen over ziekten waaraan men destijds overleed.

De graafwerkzaamheden vinden plaats in het kader van de bouw van het Groninger Forum en de herinrichting van een deel van het plein in de binnenstad. Eerder al werd een oud marktplein en resten van een oude boerderij gevonden.