nieuws

26 mrt 2010, 09:09

Bomen terug op Hoge en Lage der Aa

Deze week en volgende week maandag plaatst de gemeente de bomen terug die vorig jaar voor de reconstructie van de A-brug en de walkanten zijn verwijderd. Naast de verwijderde bomen (lindes) plant de gemeente aan de Hoge der A nog een boom extra. Deze linde hoort bij de groep van 50 bomen voor de binnenstad waarmee het college tegemoet komt aan de vraag van veel Stadjers naar meer groen in de binnenstad. Volgende week worden de laatste bomen in deze serie geplant. Vorig jaar is tijdens de voorbereiding van de reconstructie van de A-brug besloten om de 35

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

jaar oude lindes langs de walkant niet te kappen, maar om ze tijdelijk een andere plaats te geven. Ze zijn vervolgens overgebracht naar de stadswerf. Donderdag plant de gemeente drie bomen terug aan het Hoge der Aa. Volgende week maandag volgen de andere twee aan de overzijde. De bomen worden over het water aangevoerd.

50 bomen in de binnenstad
De extra boom aan het Hoge der Aa is afkomstig uit het project ‘50 bomen voor de binnenstad’. Ook dit is een linde van ongeveer 35 jaar oud. De boom stond eerst in de Almastraat, waar na de vervanging van het riool onvoldoende ruimte was voor een succesvolle terugkeer. In het 50 bomen project gaat het om boom nummer 48. De laatste twee bomen, ook lindes, worden volgende week gepland. Dit gebeurt ter hoogte van het pandnummer 13 aan de Heresingel.

In het 50 bomen project zijn vooral valse christusdoorns (Gleditsia Triacanthos) geplant. Ook staat er nu een aantal nieuwe platanen in de binnenstad. Verder zijn er lindes, eiken, essen en iepen geplant. Al deze boomsoorten gedeien goed in het stadsklimaat. Ze verdragen een verharde ondergrond, kunnen prima tegen warmte, vangen veel stof af en hebben een geschikte wortelstructuur voor de straten.