nieuws

10 dec 2001, 00:12

Bollebozen dupe van meelifters

Bollebozen die last hebben van meelifters presteren slechter dan hun medestudenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meelifters of freeriders zijn studenten die zelf niks uitvoeren en hun mede-studenten het vuile werk laten doen. Terwijl de fanatiekelingen druk aan een opdracht bezig zijn, ligt de meelifter thuis in bed of is hij een potje aan het chatten.
Meeliften komt vooral voor bij vakken waarbij er in kleine groepjes studenten aan een opdracht wordt gewerkt. Omdat de meelifter niet of nauwelijks een bijdrage levert, komen zijn medestudenten vaak bedrogen uit. “Als iemand niks doet heeft dat een minder geslaagde opdracht tot gevolg. Een groep heeft dan toch twee handen en een goed stel hersens minder,” aldus Koos Slagter, die als docent bij het onderzoek betrokken is.
De resultaten van het onderzoek worden binnenkort aan de studenten voorgelegd. “We willen het onderwerp bespreekbaar maken. Zodra het over bijvoorbeeld planning gaat, is er geen probleem. Maar medestudenten aanspreken op hun gedrag? Dat gebeurt nauwelijks,” aldus Slagter.