nieuws

16 mei 2008, 11:11

Boete voor stadionbrand Euroborg

De aanklager betaald voetbal heeft FC Groningen vrijdag een schikkingsvoorstel gedaan van 15.000 euro boete voor de brand in stadion Euroborg op 13 april. Door de brand op de tribune kon de competitiewedstrijd tegen Ajax niet doorgaan. Groningen kreeg als voorwaardelijke straf het spelen van een wedstrijd zonder publiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

FC Groningen moet de aanklager voor 22 mei laten weten of het de straf accepteert. Als de noorderlingen het schikkingsvoorstel afwijzen, gaat de zaak naar de tuchtcommissie van de KNVB.

De brandjes in Euroborg ontstonden toen supporters van FC Groningen vlak voor het eerste fluitsignaal wc-rollen in brand staken en op het speelveld gooiden. Spelers van beide ploegen klaagden over ademhalingsproblemen, waarna de wedstrijd uiteindelijk werd afgelast.

Achteraf bleken de brandblussers niet goed te functioneren en zaten de nooddeuren in het betreffende vak op slot. Bij de brand vielen 28 gewonden. De politie pakte enkele dagen later een 19-jarige man op omdat zij vermoedde dat hij betrokken was geweest bij het gooien van brandende rollen toiletpapier. De man werd na drie dagen weer vrijgelaten.

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax werd woensdag 16 april ingehaald. De Amsterdammers wonnen in Euroborg met 2-1.