nieuws

20 feb 2009, 14:02

Boete voor 'rookcafé' De Kachel

De eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten een boete van 1200 euro betalen omdat zij het rookverbod herhaaldelijk hebben overtreden. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag beslist. Tot zes keer toe betrapten inspecteurs de caféleiding erop dat ze klanten binnen liet roken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Kachel moet ook een maand dicht als het rookverbod binnen een jaar weer wordt geschonden. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het is voor het eerst sinds de invoering van het rookverbod op 1 juli dat een horecazaak voor de rechter is gesleept.

Het is algemeen bekend dat de wetgeving is bedoeld om roken en de verkoop van rookwaar terug te dringen, zei de rechter tegen de broers die eigenaars zijn van het café. Toen ze in 2005 met hun kroeg begonnen, hadden ze volgens de rechtbank kunnen weten dat dergelijke regelgeving eraan kwam. De broers zullen dan ook de gevolgen van hun gedrag moeten dragen.

Vijf keer kregen de eigenaren van de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een waarschuwing, de zesde keer een proces-verbaal. De advocaten van De Kachel stelden dat het café al lang failliet was geweest als de eigenaren zich aan het rookverbod hadden gehouden. De rechter oordeelde echter dat dat verband niet is aangetoond. ,,Van een noodsituatie is geen sprake. Het is de eigen keus van De Kachel geweest om de regels niet na te leven", zei hij.

Het rookverbod veroorzaakt al sinds de invoering onrust onder café-eigenaren. Veel cafébazen zijn het niet eens met het verbod en vrezen op de fles te gaan. Vooral de kleinere cafés zeggen niet aan het verbod te kunnen voldoen, omdat de kroegen te klein zijn voor een aparte afgesloten rookkamer. Volgens de rechtbank staat het de ondernemers echter vrij om hun zaak uit te breiden. ,,Dat dit niet eenvoudig is doet daar niet aan af. Dat is het risico van ondernemerschap'', aldus de rechter.

De twee eigenaren van De Kachel verlieten vloekend de rechtbank. Een van hen stak z'n middelvinger op naar de rechter. De broers wilden de pers niet te woord staan.