nieuws

06 apr 2009, 00:12

'Boete voor achter laten rommel in Groningen’, zegt VVD

De fractie van de VVD in de gemeenteraad van Groningen vindt dat er boetes moeten komen voor mensen die papier of ander afval op de grond laten liggen. Dat schrijft fractievoorzitter Betty de Boer van de VVD in haar weblog in de Digitale Stad Groningen. Ze is de rotzooi in onder meer het Noorderplantsoen meer dan beu en vindt dat het in Groningen maar eens afgelopen moet zijn met deze vorm van asociaal gedrag. (De GIC is benieuwd naar uw mening over dit en ander asociaal gedrag en mogelijke oplossingen er voor, dus reageer!) Betty de Boer vindt in elk geval:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Iedere zondagochtend doe ik mijn hardlooprondjes in het Noorderplantsoen. Je merkt inmiddels dat het wat drukker wordt nu het mooier weer wordt. Mensen zitten op bankjes, op het grasveld of wandelen door het plantsoen. Kortom, het is er zeer prettig vertoeven!


Vorige week hebben we de eerste zomerse dagen gehad. Het was dan ook druk in het Noorderplantsoen afgelopen donderdag en vrijdagavond. Dat het zo druk was is helaas nog steeds zichtbaar. Het park ligt namelijk vol met rotzooi: lege blikjes, plastic zakken, flessen, lege pizzadozen en ga zo maar door. Bij de afvalbakken, ligt de meeste rotzooi. De meeste bezoekers hadden dus de intentie om het afval weg te gooien, maar kwamen aan bij uitpuilende afvalbakken.


Niet alle bezoekers hadden de moeite genomen om zich naar de afvalbakken te begeven. Deze bezoekers hadden hun afval gewoon ter plekke laten liggen, op het gras of onder de bankjes, en zelfs in de vijvers. Dit is asociaal gedrag! Op het ter plekke achterlaten van afval aan of op de openbare weg zou een boete moeten worden gezet. Of dit juridisch en politiek haalbaar zal zijn, kan ik op dit moment nog niet overzien. In ieder geval ga ik het onderzoeken.
Het volgende punt is waarschijnlijk makkelijker haalbaar. Er staan te weinig, en te kleine afvalbakken in het plantsoen.

Of, de afvalbakken moeten op mooie dagen iedere dag worden geleegd. Voldoende afvalcapaciteit lokt ook goed gedrag uit. Als er toch al afval in het plantsoen ligt, wordt de motivatie om je eigen afval op te ruimen een stuk kleiner. Het is nu een ergernis en een grote troep in het plantsoen. Het aantal mooie dagen moet niet aan de bulten afval af te meten zijn lijkt me.’

Meer politieke blogs:

www.dsg.nl